torsdag 27 september 2012

idag har vi alla  läst och berätta om matte på sitt språk  och vilka räkne sätt använder vi i sitt land .Alla tyckte att sitt språk är lättast än de annan språk  .det är så man känner absolut men det är inte så . Det var från många länder  Kurdiska , Rysska , franska, finska,,,,,,,,,.det var mycket kul . På olika länder  har olika räkne sätt tillexempel Arabiska så här skrivar man(  0 ، 1 ، 2 ، 3 ، 4 ، 5 ، 6 ، 7 ، 8 ، و 9......Jag tycker att det är best man läser på svenska och lättare  språk än den annan .Jag vill läsa  mer  på svenska språk   än  på Kurdiska även Kurdiska är mitt språk . jag tror  att räkne sätt är lika  varandra och inte så mycket skillnad mellan länder på räkne sätt

matematik på olika språker

Idag vi har gjort labration. Labrationen  handalade om olika spårker från olika länder det var bra.
Vi diskuterade om hur man kan utala siffror eller hur man kan skriva det. Jag har arbiska för modermål det var helt annurlunda det fanns ingen likeheter mellan språket i min grupp. I början svanska språk var jätte svårt men nu det är lätt jag använda ofta matespråk hemma eller på skolan mer an arbiska. Vi tyckte nästan samma sak. Om jag vill lära mig andra språk jag ska vilja engleska det är bästa språk efter arbika och alla i grupp håll med. Jag har studerat 10 år i mitt land jag kan räkning och spårket. Jag tror att matematik är jätte viktigt. Det finns lite skillnad mellan två i mittland vi studerade i skolan som vänlig men har vi studera nu på nytt sätt det är bra faktiskt att man ändra lite för att man blir mer intressant av matematik.

torsdag 20 september 2012

Vikten av matematik

Dagens laboration handlade om att uppskatta vikten på olika föremål samt att omvandla olika viktenheter. Vi började med att känna på en del föremål, bland annat en bok, en häftapparat, en morot, en citron och en påse med stenar. Var och en fick gissa i vilken viktkategori föremålet skulle hamna i. 1-10 g, 20-50 g och så vidare. När vi gjort detta jämförde vi en del av sakerna med varandra och eleverna fick chansen att ändra sig om de ville det. Jag tyckte att denna del av laborationen var intressant. Det är inte lätt att avgöra en vikt om man inte har någon referens, nåt att jämföra med som man redan vet vikten på. Gruppen gjorde trots detta ett bra arbete.

Vi gick sedan vidare till nästa delmoment av laborationen. Där skulle lappar med olika vikter sorteras så att till exempel 1000 g hörde ihop med 10 hg och 1 kg. Detta klarade gruppen av väldigt snabbt så då plockade vi fram tyngder för att kunna koppla ihop lapparna med den aktuella vikten. Dessutom jämförde vi vikterna med varandra. Jag hämtade också några av föremålen från momentet vi gjorde innan så vi kunde göra en jämförelse mellan dessa och våra tyngder.

När lektionen började lida mot sitt slut samlades vi för att väga de saker vi tidigare uppskattat vikten på. Några av dem låg mellan våra kategorier, då fick vi avrunda, det vill säga titta vilken som låg närmast vikten vi fick på vågen. Vi får väl erkänna att Birgittas grupp såg ut att ha gjort de bästa gissningarna, även om vi inte låg väldigt långt efter i vår grupp. =)

Jag hoppas och tror att vi nådde vårt syfte med laborationen. Vi ville att eleverna skulle få en känsla för vikt. Hur mycket är egentligen 1 kg? Hur mycket väger den här boken? Vi ville också att eleverna skulle resonera och diskutera i grupperna vilket de gjorde. Några är med i detta i stor utsträckning medan andra samtalar lite mindre. Målet är naturligtvis att alla ska utveckla språket utifrån sina egna förutsättningar och även lära sig ett och annat rent matematiskt.

Jag avslutar med att säga att det är ett rent nöje att arbeta med er. Tack för idag!

torsdag 13 september 2012

Jag ska skriva om labration om idag


Jag ska skriva om labration om idag

I dag vi siter i grop och diskutera om mate språk och räkninger.läraren ger till oss kort som finns i kortet olika symbol och namn på matte språk och frågor vi viste inte hur man använder. De har namnet t.ex mni kompis viste inte vad betider divison. Läraren förklara den betider dela och man använder / den har symbol eller
addition använder man suma och på sifror vi säger tarm.

De symbolen på mate språk som -subtraktion * multiplaktion och andra symbolen vi viste inte vad de heter
Eller jag glömmer de. Jag tycker att jag lärt mycket om den har lektionen och det är bra för oss.vi lärt oss myket. Det är viktigt tror jag  föratt vi behöver mat nästan varje särskild när vi handlar eller betalar faktura.


Idag var det mycket bra .Vi hade laborationen och vi räknade matte på olika sätt och under tiden lär vi det svenska mattespråket .Jag har lärt mig idag mattespråk  och  räknesätt och en del lär sig bara mattespråk  och  en del  lär matteräkne sätt. vi hade räcknat adition ,divition.subtraktion  och multiplikation.

Dagens labration

Idag fick vi i uppgift att sortera massa kort med siffror och mattesymboler. Jag trodde att jag kunnde alla symboler men  dom här kunnde jag inte ( : / * ). Så därför tycker jag det var kul att vi jobbade med korten och att vi diskuterade i gruppen om dom olika mattesymbolerna. :)

Bloggrupper

 
Galen professor
Lotta
Pythagoras
Birgitta
Matteteori
Stina
Celsius elever
Niklas
Ali Abbas
Angham
Shiraz
Zohre
Vially
Zjian
Jairo
Ali Moshin
Jawad
Maina
Zandra E
Classen
Sakina
Kermen
Rondek
 Ema
Rosa
Rahman
Cecilia
Navid
Sein
Melissa
Irene
Helena
Loan
Judith
Mihane
Robin
Leila
Sandra Silverplats
Sofia
Naw Naw        

De Fyra Räknesätten